Macro met goedkoop hulpmiddel

Gisteren had ik een vrije dag en ik besloot er lekker vroeg op uit te trekken om insecten te gaan fotograferen.
Nu had ik geen vooropgezet plan, want fotograferen met mijn macro lens doe ik eigenlijk niet zo heel vaak.
Zoals ik al vaker heb gezegd gaat mijn voorkeur uit naar architectuur, maar af en toe een uitstapje naar andere foto onderwerpen is natuurlijk wel heel erg leuk.
Ik wilde vroeg gaan, want het was gisterochtend vroeg best nog wel koud wat betekent dat de insecten  nog niet opgewarmd zijn. Daarom zitten ze stil genoeg om ze makkelijk te kunnen fotograferen. Ik had eigenlijk mijn zinnen gezet op libellen en waterjuffers, maar heb er nooit een studie van gemaakt waar ik deze het beste zou kunnen vinden en in welke maanden ze het meest te vinden zijn.
Het enige wat ik wist, was dat ik ze vaker tegen ben gekomen in het natuurgebied de Goudse Hout, zo’n 10 minuten fietsen van mijn huis. Groot was mijn teleurstelling toen ik ontdekte dat ik ze nergens kon vinden. Speurend tussen de waterplanten ben ik er geen één tegengekomen. Misschien komen waterjuffers en libellen in de maand september al helemaal niet meer voor!

Ik wilde toch niet naar huis zonder iets gefotografeerd te hebben en met mijn speurdersoog ontdekte ik toen deze kleine slak op een blaadje. Na even wachten stak hij zijn kop uit zijn huisje en begon hij over het blaadje te kruipen.
Tientallen foto’s heb ik van dit beestje gemaakt, maar er zat in eerste instantie geen enkele foto bij die ik de moeite waard vond.Ze leken allemaal op deze foto:

donkere slak klein

Op zich best wel een aardige foto, maar doordat ik tegen het zonlicht in fotografeerde bleef de slak aan mijn kant te donker.
Nu kan je daar achteraf met Photoshop nog wel het een en ander aan veranderen, maar ik heb niet eens Photoshop. Toch had ik een heel goedkoop hulpmiddel bij me om er voor te zorgen dat de donkere kant van de slak, lichter zou worden. Sommige hulpmiddelen hoeven helemaal niet duur te zijn om een goede uitkomst te bieden. Na het lezen van een tip hierover had ik namelijk vooraf iets in mijn tas gestopt: het goudkleurig kartonnetje uit de verpakking waarmee gerookte zalm in de supermarkt ligt. Ik had het toevallig net in de prullenbak gegooid, toen ik deze tip op internet las. Gauw weer uit de prullenbak gehaald en wel even afgewassen is dit een redelijk goedkoop hulpmiddel (zalm is natuurlijk wel een beetje duur en je moet het ook nog lusten) en het is ook nog eens klein genoeg om makkelijk mee te nemen.

Het goudkleurig kartonnetje gebruikte ik bij de slak dus als reflectieschermpje. Met 1 hand lichtte ik bij, met mijn andere hand hield ik het fototoestel vast en maakte ik de foto. Het vergt enige handigheid, maar uiteindelijk heeft het tot mijn tevredenheid deze foto opgeleverd:

natuurfotografie macro slak Goudse Hout

Zo zie je maar dat niet ieder hulpmiddel in de fotografie heel veel geld hoeft te kosten. Doe er je voordeel mee, koop een plak gerookte zalmfilet en je hebt er een gratis reflectieschermpje bij!

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.