spelen met het aanwezige licht

Naast mijn passie voor architectuur in zwart wit, heb ik ook een passie ontwikkeld voor het maken van foto’s waarbij ik speel met het aanwezige licht. Vaak ook weer in zwart wit, maar soms ook in kleur.
Ik kijk graag naar de lichtval in gebouwen zoals kerken, kloosters, zelfs musea.
Soms wacht ik tot een persoon precies in een lichtbaan gaat staan en als dat niet gebeurt, zet ik de situatie naar mijn hand door te vragen of er iemand in de baan van het licht wil gaan staan.
Onderstaande foto is gemaakt tijdens onze vakantie in Portugal, waarbij ik gelijk voor ogen had hoe de foto moest gaan worden. Ik heb mijn dochter gevraagd  om in de lichtvlek op de grond te gaan staan. Na haar een paar aanwijzingen gegeven te hebben, viel het licht op deze plek het mooist op haar haar en haar schouders. Daarna kon ik deze foto maken, waarbij het resultaat precies was als ik vooraf in gedachten had. In de nabewerking benadruk ik nog wel de structuur van de muren en zet ik als het nodig is het licht nog iets meer aan.

batalha klooster light divine portugal

 

Bij de volgende foto hing ik over een balkon in een kerkgebouw. Vanaf deze positie keek ik neer op het middenpad wat eindigde voor het altaar. Aan het einde van het middenpad viel het licht vanaf het ronde bovenraampje in een cirkel op de grond.
Gelijk heb ik dan voor ogen welke foto ik hiervan zou willen maken, namelijk dat een persoon precies in de lichtcirkel op de grond blijft staan.Soms vergt het veel geduld voordat je de foto kunt maken die je in gedachten hebt. In dit geval heeft het me een minuut of 20 gekost voordat deze jongen op de goede plek stil bleef staan.
En zo werd de jongen die stil bleef staan om een foto te maken, weer door mij op de foto gezet.

straatfotografie kerk in Viseu

 

Op het strand zijn ook mooie foto’s te maken met gebruik van tegenlicht. In dit geval is er tegen de zon in gefotografeerd waarbij er is belicht op het hooglicht van de zon. De persoon wordt dan gelijk een silhouet.

portretfotografie strand porto portugal

 

Midden op de dag fotograferen met fel zonlicht. Dat is niet de meest ideale situatie. Het licht is dan vrij hard, de schaduwen zijn klein.
Soms ontkom je er echter niet aan. Zoals in onderstaande foto’s op vakantie. Je kunt dan niet altijd plannen op welk moment je ergens bent. Dan maar gebruik maken van het harde licht met kleine schaduwen in combinatie met architectuur, lijnen en patronen.

straatfotografie Bom de Jesus Braga Portugal straatfotografie bruidspaar universiteit Coimbra, Portugal

 

 

 

 

 

 

straatfotografie 2 universiteit Coimbra

Ook binnen valt er te spelen met licht en silhouet. Onderstaande foto is gemaakt in het Boymans van Beuningen in Rotterdam tijdens de tentoonstelling “Notion Motion” van de Deens – IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Deze kunstenaar speelt zelf ook met licht. Door met je voet op verschillende planken in de vloer te bewegen, breng je water in een bak in beweging waardoor je patronen van het water op een doek te zien krijgt.
Iedereen in de zaal was hier zo druk mee bezig dat niemand enige notitie nam van mij tijdens het fotograferen. Een jongen bleef peinzend staan en zo kon ik zijn silhouet dat tegen het achtergronddoek afstak, mooi op de foto zetten.

 

artfotografie 1 boymans van beuningen rotterdam

 

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.