fotograferen met groothoek

architectuurfotografie domtuin utrecht

Deze foto is genomen met een groothoeklens om zoveel mogelijk op de foto te kunnen krijgen.
Wat is nu eigenlijk een groothoeklens?

Met een groothoeklens fotografeer je letterlijk een grotere hoek. Je krijgt een breder beeld te zien, dan je met je eigen ogen kan waarnemen.
Door de grote scherptediepte valt een groothoek voor heel veel te gebruiken: architectuur, reportages, bruiloften, landschappen en zelfs een beetje macro. Bij veel onderwerpen is het leuk een gedeelte van de omgeving te laten zien.

Doordat je veel omgeving fotografeert, kan je onderwerp klein overkomen. Je zult dan moeten inzoomen met je voeten.
Ga je te dicht met een groothoek op je onderwerp staan, dan krijg je vertekening. Dat kan komische effecten opleveren, maar met modellen moet je wel uitkijken. Anders krijg je iemand op de foto met een hele lange neus o.i.d.

Een groothoeklens wordt ook veel door makelaars gebruikt, om zoveel mogelijk van de inrichting binnen, op de foto te krijgen.

De foto hierboven is geschoten met 18 mm, de uiterste groothoek van mijn lens. Een lens met een groothoek van 10 mm tot 20 mm, zou voor deze foto ook aardig zijn.
Ik stond in het uiterste hoekje te fotograferen, ik kon niet verder naar achteren. Het effect van het kruispunt van 2 gangen, wordt groter bij een groothoek van 10  of 16 mm .

2 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Peter Evenboer
6 juli 2016 16:09

Is dat het zelfde als een viseye lens?

Beantwoorden

Een groothoeklens is niet helemaal hetzelfde als een fisheye lens. Bij een groothoek kun je een heel breed beeld vastleggen, geschikt bijv. voor landschappen. Met een fisheye kun je alles wat onder een hoek van bijna 180 graden is, vastleggen. Terwijl je recht naar voren fotografeert, loop je toch kans je eigen voeten op de foto te zetten.
Bij een fisheye worden rechte lijnen in het midden ook als rechte lijnen weergegeven, maar alle lijnen aan de randen krijgen een extreme vertekening, ze lopen helemaal krom. Leuk voor creatieve effecten.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.