Wat is straatfotografie?

straatfotografie Leiden paparazzo

Een definitie van straatfotografie is moeilijk te geven. Er is geen eenduidige definitie.
Straatfotografie kenmerkt zich door het fotograferen van mensen in een openbare ruimte. Je fotografeert spontane, alledaagse gebeurtenissen van die mensen.
Vooraf is er geen contact tussen het onderwerp en de fotograaf, achteraf kan er sprake zijn van contact in de vorm van een glimlach, een knikje, oogcontact of een gesprekje. Vaak echter zal er ook na het nemen van de foto geen contact zijn. Er is niets in scène gezet, er wordt niet geposeerd.
In openbare ruimtes is het fotograferen van mensen niet verboden. De vraag is natuurlijk wel of iedereen het prettig vindt ongemerkt op de foto gezet te worden. Enige respect bij de fotograaf mag dan ook wel verwacht worden.
Verder is het nog de vraag wat onder openbare ruimtes verstaan wordt. In ieder geval de straat, maar verder wordt er wisselend over gedacht. Is een treinstation een openbare ruimte of niet (kijk altijd eerst goed rond of er verbodsbordjes hangen)? En wat te denken van winkelcentra, concerten, evenementen?
Het publiceren van foto’s van mensen is niet verboden, tenzij iemand een redelijk belang erbij heeft zich tegen publicatie te verzetten.

straatfotografie amsterdam 05 liefde is

Ik probeer zelf altijd zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Ik kijk de mensen niet recht aan; na het nemen van de foto, tuur ik geïnteresseerd naar mijn schermpje; ik doe of ik foto’s maak van de ruimte om de mensen heen; ik zoek geen oogcontact en na het bekijken van de foto op mijn schermpje, loop ik nonchalant weer verder.

straatfotografie amsterdam 01

Straatfotografie is een uitdagende manier van fotograferen, misschien niet passend bij iedereen, maar als je er eenmaal aan begonnen bent, smaakt het toch naar meer!

 

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.