Wat is bracketing?
Misschien heb je wel eens gehoord van bracketing en misschien heb je het wel eens in het menu van je camera zien staan. Het kan zijn dat je geen idee hebt wat het betekent en waarvoor je het nodig hebt. Lees dan dit blog en misschien dat je daarna ook zin hebt om het zelf uit te proberen.
Bracketing wil zeggen dat er achter elkaar meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp gemaakt worden, waarbij de instelling steeds iets veranderd wordt.
In dit blog heb ik het over foto’s waarbij de belichtingstijd steeds iets veranderd wordt.
Stel je voor dat je een foto wil maken met tegenlicht, dus tegen de zon in bijvoorbeeld. Je belicht altijd op het hooglicht, dus je zorgt dat de hooglichten goed belicht zijn. In de nabewerking kun je donkere delen namelijk altijd nog ophalen, maar een overbelichte foto krijg je in de nabewerking nooit meer goed.
Als je ervoor zorgt dat de hooglichten goed belicht zijn, kan het zijn dat de voorgrond (bijna) helemaal zwart is geworden.
In het geval van personen die een silhouet zijn geworden, hoeft dat helemaal niet erg te zijn. Het kan zelfs heel mooi zijn, zoals bij onderstaande foto met silhouetten van spelende kinderen tijdens een zonsondergang aan zee.
In het geval van een landschap waarbij de voorgrond helemaal zwart en dichtgelopen is, is het juist heel storend. De camera heeft moeite met het grote verschil tussen de lichte en donkere delen en kan dat niet in 1 foto goed vastleggen. In onderstaande foto heb ik belicht op de lucht, maar de voorgrond is te donker.
Nu zijn de dichte zwarten in de nabewerking ook wel op te lichten, maar je krijgt altijd wat verlies van kwaliteit in je foto door meer ruis.
Onderstaande foto is bewerkt door de donkere delen op te lichten.
Andere mogelijkheden om schaduwen op te lichten zijn het gebruik van een invulflits of een reflectiescherm. Beide opties zijn prima bij onderwerpen dichtbij, maar weer lastiger bij landschapsfotografie. Hier komt dan eindelijk bracketing om de hoek kijken (ook wel het belichtingstrapje genoemd). Je geeft je camera de opdracht meerdere foto’s te maken met verschillende belichtingen.
Op mijn camera kan ik alleen maar kiezen uit het maken van 3 foto’s. Op andere camera’s kun je zelfs 5 foto’s instellen, of 7 of 9.
Verder kun je nog kiezen hoe groot het verschil in stops moet zijn bij de 3 verschillende foto’s. Ik kies er vaak voor dat er 1 stop verschil moet zitten in de belichting tussen de verschillende foto’s.
Ik werk bij bracketing vanuit de A(v) stand. Hierbij stel je het diafragma zelf in, de sluitertijden worden door de camera gekozen. De camera bepaalt eerst een gemiddelde belichtingstijd en maakt daarmee een foto, gevolgd door een foto die 1 stop overbelicht is en een foto die 1 stop onderbelicht is. Hiervoor zet ik de ontspanmodus ook nog op continu zodat de 3 foto’s achter elkaar gemaakt worden zolang ik de ontspanknop ingedrukt houdt.
Het mooist is om te fotograferen vanaf statief, zodat je geen beweging krijgt bij een te lange sluitertijd en om de compositie van de 3 foto’s gelijk te houden.
In een bewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom voeg je de 3 foto’s samen tot één beeld met de perfecte belichting met hoog dynamisch contrast (HDR = high dynamic range)
Ik hoop dat jullie weer wat wijzer geworden zijn en misschien heb je zin om het zelf te gaan proberen. Ik kijk uit naar jullie resultaat en als er vragen zijn, stel ze gerust, ik hoor ze graag!
Geen opmerkingen