Tips voor het fotograferen van paddenstoelen

Wil jij weten hoe je paddenstoelen mooi op de foto kunt zetten? Lees onderstaande tips, grote kans dat jij daarna mooiere foto’s gaat maken.

 

macro paddenstoel reeuwijkse hout 2

 1. Neem de tijd voor een mooie compositie. Bekijk de paddenstoel van alle kanten en kies de mooiste kant uit voor een foto. Let daarbij wel goed op de achtergrond.
 2. Je mag storende elementen voorzichtig opzij houden, pluk niets en trek niets uit de grond. Handige tip: neem een paar wasknijpers mee, hiermee kan je wat grassprietjes opzij houden.
 3. Met een kleine scherptediepte krijg je een wazige achtergrond. Hierdoor wordt alle aandacht naar de paddenstoel getrokken. De foto oogt daardoor rustiger.vliegenzwam
 4. Een kleine scherptediepte krijg je o.a. door een groot diafragma. Nadeel is dan wel dat je ook vaak maar een klein stukje van de paddenstoel scherp krijgt. Ook de afstand tot je onderwerp is bepalend voor de scherptediepte.DSC_9798-abeetjeklein
 5. Wil je de paddenstoel voor een zo’n groot mogelijk deel scherp hebben, dan moet je een klein diafragma nemen (vanaf f16 en hoger).paddenstoel oranje
 6. Bij een klein diafragma ga je te maken krijgen met een lange sluitertijd. Fotografeer dan vanaf statief. Kan je statief niet laag bij de grond, dan kan je ook een rijstzak nemen. Daar maak ik vaak gebruik van. Je kunt de camera daarmee stabiel op de grond leggen en nog een beetje in hoogte variëren. n-kameleon-enkele-rijstzak
 7. Door paddenstoelen op ooghoogte te fotograferen breng je de paddenstoel groot in beeld.
 8. Ligt je camera zo laag bij de grond dat je niet meer door de zoeker kunt kijken, kijk dan via Life View. Daarmee kun je ook heel precies scherpstellen.
 9. Neem een vuilniszak mee waardoor je zelf ook plat op de grond kunt liggen. Je kunt dan zelf door je zoeker kijken en hoeft de Life View niet te gebruiken. Overigens gebruik ik zelf wel vaak Life View om in te kunnen zoomen en nauwkeurig op één punt scherp te kunnen stellen.
 10. Zet de witbalans op automatisch. 9 van de 10 keer zullen de kleuren natuurgetrouw zijn. Is dat niet het geval, dan maak je de meeste kans met de witbalans op bewolkt of op flitslicht. Fotografeer je in RAW dan maakt de witbalans wat minder uit en kan deze in de nabewerking nog aangepast worden.
 11. Met een macro lens kun je veel vergroten, maar fotografeer ook eens met een groothoek voor een verrassend effect.
 12. De onderkant van een paddenstoel ligt meestal in de schaduw. Maak gebruik van een reflectieschermpje om bij- en op te lichten.

DSC_7411-a-2

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.