spelen met meervoudige belichting

Wat is meervoudige belichting?

Bij meervoudige belichting zet je camera 2 (of meer) beelden over elkaar heen en voegt deze samen tot één beeld. Het doel is creatief met fotografie bezig te zijn. Je kunt je beeld een softe focus mee geven, je kunt werken met herhaling of je kunt 2 totaal verschillende beelden met elkaar combineren.
Bezit je camera deze mogelijkheid niet, dan kan je dit effect ook met software in de nabewerking krijgen, maar ik beperk me nu alleen tot de mogelijkheid in de camera zelf.

Niet alle camera’s hebben een mogelijkheid tot meervoudige belichting. Zelf beschik ik over een Nikon D610 en daar vind je in het menu de mogelijkheid om meervoudige belichting aan te zetten. Standaard staat deze op uit. Overigens werkt deze optie niet als je live view aan hebt staan!
Op veel camera’s kun je dan ook nog kiezen uit het aantal opnames die je kunt maken en over elkaar heen kunt laten zetten. In mijn camera kan je maar tot 3 opnames gaan, bij sommige camera’s wel tot 10.
Hierna maak je het aantal opnames wat je ingesteld hebt, waarbij je vooraf een keuze hebt gemaakt hoe je de opnames met elkaar wilt combineren. Op deze manier kun je creatieve beelden maken ter afwisseling van de standaard beelden die je misschien gewoonlijk maakt.

Een scherpe foto combineren met een onscherpe foto

Je kunt eerst één foto maken met een duidelijk scherpstelpunt zoals hier in het hart van de bloem. Deze foto kun je combineren met een tweede foto waarbij je het beeld iets onscherp hebt gedraaid. Zo krijgt de bloem een softe focus. Experimenteer met de onscherpte in de tweede foto om tot een goed resultaat te komen.
Om de compositie van de 2 foto’s gelijk te houden is het wel nodig vanaf statief te werken. In het geval van mijn foto van de bloem zie je toch een lichte beweging bij de bladeren. Dit kwam doordat er veel wind stond en de bloem dus bewoog. Ik had de stengel vastgezet met een wasknijper, maar dat voorkwam nog steeds niet dat de bloem een beetje bewoog. Het effect vind ik zelf echter niet storend.
(klik op de foto om hem groter te maken)

 

meervoudige belichting

 

Meerdere foto’s met positieverplaatsing van de camera

Je kunt ook kiezen voor herhaling in je foto door hetzelfde voorwerp meerdere keren te fotograferen, waarbij je de camera steeds een stukje van positie verandert of verplaatst. Zo krijg je een dubbel of zelfs een 3 dubbel (of meer) beeld.

 

meervoudig belicht speenkruid meervoudige belichting 3 beelden

 

 

 

 

 

 

Verschillende beelden samenvoegen tot één foto

Je kunt ook 2 totaal verschillende beelden samenvoegen tot één foto waarbij je zelfs tussendoor kunt in- of uitzoomen, een andere lens pakken of naar een totaal andere plek gaan.
Op deze manier kun je zelfs een heel verhaal vertellen.
Onderstaande foto was alleen maar een uitprobeersel, want zelf ben ik ook nog lang niet uitgespeeld!

meervoudige belichting 2 beelden

Veel plezier met zelf uitproberen en laat even in een reactie weten wat je van dit artikel vond!

 

4 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Wat prachtig. Ik vraag mij af of dit ook kan met mijn Nikon D5600.

Beantwoorden

Hallo Netty,
leuk dat je mijn bericht over meervoudige belichting gelezen hebt. Ik heb even voor je rondgekeken op internet, maar naar wat ik kan vinden bezit de D5600 deze functie helaas niet. Je zou het alleen nog kunnen oplossen door met je camera 2 foto’s te maken en deze in software zoals Photoshop over elkaar heen te zetten. Dan bereik je hetzelfde als wanneer het in de camera gebeurt! Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen.

Beantwoorden

Hallo, ik heb een D 610 Nikon en wil graag een “meervoudige belichting” foto maken. in het menu kies ik dan bij “opname” voor meervoudige belichting. helaas blijft die regel in het menu onderbelicht en zegt de camera dat ik niet de juiste instellingen heb voor deze functie. Wat doe ik fout ???? Ik heb het nochtans al gedaan met deze camera.

graag hulp …

Beantwoorden

Hallo Bea,
Fotografeer je misschien met live view aan? Dus dat je kijkt via je schermpje in plaats van door de zoeker? Dat zou namelijk de oorzaak kunnen zijn. In live view doet de optie meervoudige belichting het inderdaad niet.
Ik ben benieuwd of dat bij jou de oorzaak is. In dat geval moet je live view uitzetten en via de zoeker fotograferen. Dan zal de optie wel beschikbaar zijn. Laat maar even weten of dit het geval is.

Groeten, Renate

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.