macrofotografie

Het voorjaar is begonnen en het begint weer tijd te worden voor insecten.
De laatste dagen schijnt het zonnetje, de lieveheersbeestjes vinden het warm genoeg om tevoorschijn te komen en de libelles zullen binnenkort ook weer volop te bewonderen zijn.
Tijd dus om je macro lens van het stof te ontdoen en uit zijn winterslaap te halen.

Het werken met een macro lens is nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Door de geringe scherptediepte krijg je maar een heel klein gedeelte van het te fotograferen onderwerp scherp op de foto.
Voor een grotere scherptediepte moet je eigenlijk een heel klein diafragma gebruiken (groot getal), minstens f/22.
Maar het probleem van een klein diafragma is de bijbehorende lange sluitertijd. Je hebt dus een statief nodig, maar dan nog heb je te maken met de beweging van het onderwerp.
Bij het fotograferen van bloemen zou het bijvoorbeeld windstil moeten zijn en bij insecten zou je het liefst willen dat ze stil blijven zitten.

Toch wilde ik graag eens een lieveheersbeestje in volle vlucht fotograferen. Na heel veel pogingen ben ik daar eindelijk eens in geslaagd. Ik fotografeerde met een klein diafragma, maar heb er dit keer ook een externe flitser bij gebruikt. Het flitslicht bevriest de beweging en zo is het gelukt een op de tuintafel landend lieveheersbeestje te fotograferen!

natuurfotografie macro lieveheersbeestje

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.