lange sluitertijden in de natuur

natuurfotografie arnhem waterval park sonsbeek 02natuurfotografie arnhem waterval park sonsbeek

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee keer dezelfde waterval. Los van het standpunt, twee keer een ander effect. Op de linkerfoto lijkt het water bevroren, op de rechterkant zie je het water als het ware stromen. Beide foto’s zijn genomen in het Sonsbeekpark in Arnhem.
De ene foto is niet beter dan de andere, het ligt er alleen aan welk effect je met je foto wilt bereiken!
Hieronder leg ik je precies uit hoe je dit verschil in je foto’s kunt krijgen.

Bij de linkerfoto is handmatig belicht, uitgaande van een diafragma van f11 is er een sluitertijd bij gezocht van 1/250 sec. om zo een correct belichte foto te krijgen. Deze sluitertijd is zo kort dat we nauwelijks beweging van het water waarnemen. Het water lijkt wel in zijn beweging bevroren. De afzonderlijke spettertjes zijn goed te zien! Een prima foto.

Soms willen we echter beweging van het water laten zien. Bij deze waterval is het leuk om te tonen dat het water stroomt. Hiervoor heb je een langere sluitertijd nodig. Het probleem is echter dat er bij een lange sluitertijd overdag teveel licht op de lens valt, waardoor je overbelichte foto’s krijgt!
Dat is het moment waarop je een ND filter (Neutral Density), ook wel grijsfilter genoemd, gaat gebruiken. Zo’n ND filter voor de lens van je camera, heeft een beetje het effect van een zonnebril voor de lens. Door het filter valt er minder licht op de lens, waardoor je de sluitertijd moet gaan verlengen om weer een juiste belichting van je foto te krijgen. Terwijl je normaal gesproken in je foto maar een fractie van een seconde laat zien, kun je met dit filter de sluitertijd zo lang maken dat je beweging kunt laten zien. Dat geeft bijvoorbeeld dat mistige effect van het water.

De ND filters bestaan in verschillende sterktes van 1 tot 3 stops. Een stop is een stap in de instellingen van je camera. Welke sterkte je gebruikt, hangt af van de snelheid van beweging die je wilt laten zien.
Elk filter heeft maar 1 sterkte, soms is het wel eens nodig, meerdere filters over elkaar heen te gebruiken.
Vergeet ook niet om bij lange sluitertijden te fotograferen vanaf statief, anders is de foto vanuit de hand niet meer scherp te houden!

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.