fotograferen met tegenlicht
Heerlijk weer was het gisteravond. Dat deed mij besluiten om om 21.00 uur nog de fiets te pakken en te genieten van een rondje in de omgeving.
Op de app had ik al gezien dat het gouden uurtje om 21.10 uur zou beginnen tot aan de zonsondergang rond 22.10 uur.
Op de dijk, tussen Haastrecht en Gouda maakte ik deze foto van zonsondergang tegen kwart voor 10, terwijl het gras aan de kant van achteren in een gouden licht gezet werd.
Maar hoe maakte ik nu deze foto? Je hebt hier namelijk te maken met sterk tegenlicht van de zon. Onze ogen kunnen tegelijk de zon waarnemen, en details in de donkere voorgrond.
Voor een camera is dat heel anders. Je moet voor je camera de keuze maken waar je op wil belichten.
Belicht je namelijk op de zon, dan zal de zon niet overbelicht zijn op je foto, maar de voorgrond zal onderbelicht en dus helemaal zwart zijn, zonder detail.
Dat is geen enkel probleem als je bijvoorbeeld een alleenstaande boom of molen op de foto wil zetten. Je krijgt dan een prachtig zwart silhouet tegen een mooi uitgelichte lucht te zien.
In dit geval wilde ik de voorgrond graag zichtbaar en doortekend hebben. De grashalmen moesten scherp zijn. Dat hield ook nog eens in dat ik handmatig op het gras scherp moest stellen.
Zou ik echter op de voorgrond belichten, dan zouden de lucht en de zon helemaal overbelicht geweest zijn. Ook niet mooi dus.
In dit geval kun je op 2 manieren te werk gaan. Als je een reportageflitser bij je hebt, kun je belichten op het zonlicht en de voorgrond inflitsen. Helaas had ik bij dit fietstochtje mijn flitser thuis gelaten.
Dan zit er eigenlijk maar één ding op: achteraf thuis digitaal nabewerken. Je ontkomt er in dit geval dan niet aan.
Ik heb tijdens het maken belicht op de zon, de lucht was dus perfect uitgelicht, maar de voorgrond was te donker, bijna zwart.
In het bewerkingsprogramma Lightroom, heb ik met behulp van de schuifjes hooglichten en schaduwen, de voorgrond lichter gemaakt. Door te spelen met de schuifjes kun je je eigen voorkeuren laten spreken. Ik zet de hooglichten meestal helemaal naar links, de schaduwen helemaal naar rechts. Ik houd van de zachte kleuren die je daarmee creëert. Met de schuifjes voor witte en zwarte tinten, pas ik het geheel dan verder naar mijn smaak aan.
Wil je nog iets verder gaan dan kan je er ook nog een filter overheen leggen. Er zijn mooie filters te gebruiken via de gratis filters van Nik Collection.
(klik nog even op de foto voor een optimaal beeld)
Geen opmerkingen