Zonfotografie

Met helder weer is het heel erg leuk om een zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen!
Vooral in de wintermaanden hoef je daarvoor ’s morgens niet vroeg op te staan of ’s avonds niet laat over straat te gaan.

Bij het schrijven van dit bericht (begin december) komt de zon rond half 9 ’s morgens op en gaat hij rond half 5 ’s middags al weer onder.
Voor de precieze tijd gebruik ik altijd een app op mijn telefoon bijv. de gratis apps Sun Surveyor Lite of Exsate Golden Hour.

Wees op tijd bij je locatie, neem een half uur voor zonsopkomst of zonsondergang en blijf daarna ook nog een half uurtje langer. Zeker bij zonsondergang kleurt de lucht vaak nog fantastisch mooi nadat de zon al is ondergegaan.

zonsondergang-gouderakse-tiendweg-02

Zorg dat je van tevoren al een mooie locatie in gedachten hebt, zodat je niet nog hoeft te gaan zoeken.

molen bij zonsondergang

Denk bij het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang niet te snel dat het wel te bewolkt zal zijn voor een mooie foto! Juist een strakblauwe lucht levert een vaak niet zo’n spannend plaatje op.
Wolken reflecteren juist de kleuren in de lucht.

zonsopkomst-gouderakse-tiendweg-2

Zorg altijd voor een onderwerp op de voorgrond. Dit brengt spanning in je foto. Alleen een lucht maakt je foto wel erg saai.

zonsopkomst-reeuwijk-breevaartzonsondergang-gouderakse-tiendweg-01

 

 

 

 

 

 

Recht tegen de zon in fotograferen schijnt slecht te zijn voor je sensor. In ieder geval word je zelf ook nog eens verblind door het felle zonlicht. Bovendien is het ook niet nodig om de zon in het midden van je beeld te hebben, aan de rand van de foto kan ook prima!

heldere-zonsopkomst-gouderakse-tiendweg

Mooi bijkomend voordeel van tegen de zon in fotograferen is wel, dat je prachtige silhouetten krijgt van je onderwerpen. Om bij onderstaande foto verblinding te voorkomen  heb ik ervoor gezorgd dat er precies een wiek van de molen voor de zon zat bij het afdrukken.

dergang-mallemolen-gouda

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben als je van plan bent om de zonsopkomst of zonsondergang te gaan fotograferen.

Laat het me weten en laat me je resultaten zien in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd!

 

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.