7 tips voor het maken van een panoramafoto
- Maak de foto’s in de portretstand, je panoramafoto wordt dan hoger i.p.v. heel erg smal.
- Je kunt de foto’s uit de hand nemen, zoals ik in onderstaand voorbeeld heb gedaan, maar beter is het om met statief te werken. Bij het aan elkaar plakken van de foto’s moet de horizon namelijk wel steeds op dezelfde hoogte zitten.
- Maak veel foto’s en zorg daarbij steeds voor een overlap van ongeveer 30 %. Voor onderstaande panoramafoto van het Kootwijkerzand heb ik 19 foto’s gebruikt.
- Stel de belichting handmatig in. Kijk naar de lichtste en donkerste (delen van een) foto en kies daarop een gemiddelde. De afzonderlijke foto’s mogen niet teveel van elkaar verschillen, hoewel dat in onderstaande foto door het zonlicht niet helemaal te vermijden was. De kleur van de lucht en het zand is daarom niet overal hetzelfde.
- Fotografeer in RAW zodat je de foto’s vooraf eerst nog kunt bewerken. Ik bewerkt mijn foto’s altijd in Lightroom. Van één foto heb ik de hooglichten, schaduwen, witte tinten en zwarte tinten aangepast. Ik voeg ook altijd wat helderheid toe, verscherp de foto en kijk of het nodig is om ruis te reduceren. Daarna kopieer ik dezelfde instellingen naar de andere foto’s. Vervolgens loop ik ze nog even individueel door om te kijken of er nog een instelling aangepast moet worden. Uiteindelijk exporteer ik de foto’s in hoge resolutie naar een jpeg bestand.
- Hierna zijn je foto’s klaar om ze samen te voegen tot een panoramafoto. Dat kan in Photoshop, maar voor diegenen die net als ik geen Photoshop gebruiken, kan het ook heel eenvoudig met een gratis te downloaden programma Autostich.
- Vaak zit er nog verloop in de randen omdat de camera toch niet altijd even recht staat bij het nemen van iedere foto. Je cropt de foto nog even tot een rechthoek en dan heb je je uiteindelijke panoramafoto.
Geen opmerkingen