stap 6: van automatisch naar handmatig fotograferen in 6 stappen

Eindelijk zijn we bij de laatste stap aangekomen, stap 6: handmatig fotograferen. De camera mag nu in de stand M (manual) en we gaan nu alles zelf bepalen: diafragma, sluitertijd en de ISO (de belichtingsdriehoek).
Hierbij gaan we zelf nu ook meer kijken naar het aanwezige licht.

De +/- knop boven op je camera is in de stand M een schakelaar voor je diafragma geworden. Door deze knop ingedrukt te houden en tegelijkertijd aan het wieltje achterop je camera te draaien, verander je het diafragma.
Door alleen aan het wieltje te draaien, zonder de +/- knop in te drukken, verander je de sluitertijd.

Belichtingscompensatie

 

 

 

 

De stap die je nu eerst gaat maken bij handmatig fotograferen:
Bedenken wat je wilt gaan fotograferen: portret, landschap, macro, (sport)activiteit.
Het te fotograferen onderwerp bepaalt of je eerst je diafragma gaat instellen of eerst je sluitertijd. Zo zul je bij beweging (bijv. bij een sport) de beweging willen bevriezen of juist de suggestie van beweging willen weergeven. In dat geval ga je eerst bedenken of je een lange of korte sluitertijd wil gebruiken.
Wil je portretten maken of landschappen fotograferen, dan wil je misschien een groot diafragma (kleine scherptediepte) of een klein diafragma (grote scherptediepte). Dan ga je dus eerst je diafragma instellen.

Als je uitgaat van een sluitertijd draai je dus aan het wieltje op de achterkant van je camera om een sluitertijd in te stellen, lang of kort, afhankelijk van het effect wat je wil bereiken (denk aan water wat je wil bevriezen of waarvan je de beweging wil weergeven).
Bij de sluitertijd kies je een diafragma (door de +/- knop bovenop in te drukken en dan aan het wieltje te draaien) tot de lichtmeter in je schermpje op 0 staat. Blijft je foto dan nog te donker dan ga je de ISO verhogen en kijk je of je de lichtmeter op 0 krijgt.

NFX_lichtmeter-1024x227
Let op: als je uitgaat van de sluitertijd en daar een passend diafragma bij kiest, kan je wel weer te maken krijgen met een grote of kleine scherptediepte. Dus alles van voor tot achter scherp (klein diafragma = groot getal), of de voorgrond scherp en de achtergrond onscherp (groot diafragma = klein getal).

Als je eerst je diafragma gaat instellen (bijv. een groot diafragma bij portretten of een klein diafragma bij landschappen, dan kies je er daarna een sluitertijd bij tot de belichtingsmeter op 0 staat. Krijg je de belichtingsmeter niet op 0 dan ga je weer je ISO verhogen of verlagen.

In beide gevallen (eerst diafragma instellen of eerst de sluitertijd) richt je je zoeker op het te fotograferen onderwerp. Je moet namelijk nog wel bedenken of je gaat belichten op de lichte of op de donkere partijen. Daarvoor richt je je camera richting de lichte of donkere plek. In je zoeker zie je gelijk de belichtingsmeter veranderen.
In het menu van je camera zit nog een optie om het licht te meten.

Nikon-1-V2-Lichtmeting

Bij matrixmeting worden verschillende punten in de foto benadrukt. Van de totale belichting wordt het gemiddelde genomen.
Bij centrumgerichte meting wordt de gemiddelde belichting over de hele compositie berekend. Handig bij scènes met veel contrast.
Bij spotmeting wordt er maar een heel klein gebied binnen het kader gemeten.
Als je dit nog een moeilijk onderwerp vindt, is matrixmeting bij portretten of anders spotmeting goed.

Heb je goed belicht dan ga je scherpstellen. Vervolgens druk je af.

Om dit ook nog goed te oefenen ga ik je nog een laatste opdracht meegeven en daarna is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Opdracht:
Fotografeer 2 keer dezelfde boom met tegenlicht. Eén keer belicht je op het hooglicht ( de lucht), de lucht zal er prima belicht uit zien, de boom wordt een zwart of donker silhouet. De andere keer belicht je op de boom, de boom zal er prima belicht uit zien, de lucht zal waarschijnlijk overbelicht zijn.
Wil je in zo’n situatie goed belichten dan zul je óf concessies moeten doen, óf je zult moeten inflitsen.

lucht belicht_DSC1419

 

 

 

 

 

 

 

 

Met deze opdracht zijn we aan het einde gekomen van deze cursus. In 6 stappen heb ik je van automatisch naar handmatig fotograferen gekregen, als het goed is.
Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over bijv. het licht, de kleuren, de compositie.Dat is dan weer iets voor een volgende cursus.

Ik wil heel graag nog weten wat je van deze cursus vond, of je er iets aan hebt gehad. Ik zou het leuk vinden als je onder dit bericht een reactie achter wil laten. Ook kun je me altijd vragen stellen en laat het me ook weten als er behoefte is aan andere onderwerpen voor in een nieuwe cursus.

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.