8 tips voor het maken van een goede foto

Er zijn talloze tips voor het maken van een goede foto. Hieronder zal ik een aantal daarvan bespreken. En om het maar gelijk te zeggen: 9 van de 10 keer houd ik me zelf ook aan deze tips, om er vervolgens die ene keer van af te wijken.

Om te beginnen al bij tip 1:

  • Bij portretten van mensen en dieren is het gebruikelijk om ruimte te geven in de kijkrichting. Daarbij zorgen we ook nog het liefst voor een kijkrichting van links naar rechts, net zoals onze leesrichting is. Als een foto net voor het gezicht is afgesneden, lijkt de persoon gevangen in de foto, of de persoon lijkt het beeld uit te wandelen. Dat laatste kijkt minder rustig, het beeld werkt vervreemdend en roept vragen op.
    Dat is nu juist precies mijn bedoeling met de volgende foto, die aan alle kanten niet voldoet aan bovengestelde eisen. Ik hoop dat de foto vragen oproept en daardoor beter in de gedachten blijft hangen.
    Door op de foto te klikken, maak je hem groter. Het vervreemdende effect wordt dan nog groter.

straatfotografie haarlem

  • Tip 2:
    Zorg voor een goede compositie. Lijnen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, vooral als de lijnen uit de hoeken komen. De lijnen leiden dan je oog door de compositie heen.

architectuur-station-amsterdam-centraal

  • Tip 3:
    Zorg voor een rechte horizon. Dit is vooral belangrijk bij landschappen en zeegezichten, maar ook bij gebouwen. Bij een scheve horizon lijken de gebouwen of het water zo van de foto af te kunnen lopen.

natuurfotografie zonsopkomst reeuwijkse plassen bank

  • Tip 4:
    Leg beweging vast in je foto. Dit versterkt het gevoel van actie. Je kunt de beweging bevriezen door een korte sluitertijd weer te geven, of d.m.v. een lange sluitertijd de beweging juist extra versterken.

natuurfotografie-eend-in vogelvluchtnachtfotografie rotterdam2

 

 

 

 

 

  • Tip 5:
    Maak gebruik van het licht. In het uur voor zonsopkomst en het uur na zonsondergang kleurt de lucht heel mooi blauw en spreken we van het blauwe uurtje.

nachtfotografie gouda

In het uur vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang staat de zon zo laag dat het licht heel zacht is en een gouden gloed geeft. Dan spreken we van het gouden uurtje.

gouden uurtje

  • Tip 6:
    Zorg voor diepte in je foto. Dit kan door er voor te zorgen dat alles van voor naar achteren scherp is (vaak bij landschappen), of juist door het onderwerp scherp weer te geven en de achtergrond onscherp.

natuurfotografie ijsland waterval Eldgjanatuurfotografie macro slak Goudse Hout

 

 

 

 

 

  • Tip 7:
    Zorg voor afwisseling in kleur en zwart wit. Landschappen worden meestal in kleur weergegeven, maar in zwart wit werkt soms heel verrassend. Neemt niet weg dat kleur vaak ook weer wat toevoegt.
    Portretten en gebouwen kunnen ook mooi zijn in zowel kleur als in zwart wit.

natuurfotografie zonneharpen haagse bos 3straatfotografie haven scheveningen

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Tip 8:
    Eigenlijk kan ik nog wel even door gaan met het geven van tips, maar de belangrijkste tip is dat je je eigen stijl volgt. Tips en regels zijn er ook om vanaf te wijken, maar kunnen soms ook een houvast bieden.

Ik wens je succes met het drukken van je eigen stempel op je foto’s. Uiteindelijk maakt je eigen stijl je het meest herkenbaar en uniek!

2 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Geweldig Renate. Jouw stijl is nu al zo herkenbaar! Ga zo door

Beantwoorden

Dank je wel, dat ga ik zeker doen!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.