7 tips voor het maken van sneeuwfoto’s
Hoewel het niet overal in ons land heeft gesneeuwd, ligt er in een aantal delen van Nederland een aardig laagje sneeuw.
Zo’n winters landschap is heel erg fotogeniek en lokt veel fotografen naar buiten voor het maken van mooie plaatjes.
Hieronder een aantal tips om zo veel mogelijk uit je sneeuwfoto te halen.
- Het grootste probleem bij het fotograferen van sneeuw is de witte kleur van sneeuw. Dit kan de camera aardig in verwarring brengen.
Lichtmeters belichten namelijk standaard op neutraal grijs, ook wel 18 % grijs genoemd.Dit betekent dat de camera ,bij heel veel wit in de foto, zal gaan onderbelichten om tot die standaard 18 % grijs te komen. Gevolg is dan echter dat de sneeuw er grauw en grijs uit komt te zien.
Voor veel zwart in de foto geldt overigens het omgekeerde, de camera zal gaan overbelichten om tot een standaard 18 % grijs te komen, waardoor het zwart er ook meer als grijs uit komt te zien.
Om nu tot die goede witte kleur van sneeuw te komen, moet je dus handmatig iets gaan overbelichten. (en voor zwart moet je handmatig iets gaan onderbelichten). - Let op je witbalans. Bij een automatische witbalans zal je sneeuw wat blauwer overkomen. Met je witbalans op schaduw of bewolkt ziet de sneeuw er ook witter uit. Verder is het ook een kwestie van smaak. Zie de 2 verschillende foto’s hieronder: links een foto met de witbalans op schaduw, rechts een foto met de witbalans op bewolkt. De rechterfoto is blauwer dan de linker.
- Bescherm ook de camera zelf als het sneeuwt. Water in je camera is funest! Er bestaan hoezen die je over je camera kunt trekken met uitsparingen bij de knoppen zodat je toch kunt fotograferen bij regen of sneeuw.
- Als je gaat fotograferen als het sneeuwt, kun je de vlokken bevriezen door een korte sluitertijd te gebruiken. Bij een lange sluitertijd wordt de sneeuw als strepen weergegeven.
- Bij erge kou is de capaciteit van je batterij / accu minder. De batterij zal eerder leeg zijn. Neem dus altijd een setje reserve batterijen of een reserve accu mee. Hoe dichter je die op je lichaam bewaart, hoe beter de capaciteit.
- Fotografeer met sneeuw ook eens in zwart wit. De nadruk wordt dan meer gelegd op lijnen en patronen.
- Kleed jezelf ook goed warm aan, desnoods met een regenbroek om ook in de sneeuw te kunnen fotograferen. En niet onbelangrijk: neem iets warms te drinken mee, om op temperatuur te kunnen blijven.
Succes met fotograferen en ik ben benieuwd naar de resultaten. Delen jullie die met ons allemaal?
Geen opmerkingen