Spiraaltrappen

Zoals best veel mensen die van fotograferen houden, ben ik verzot op het fotograferen van spiraaltrappen. Vaak is er sprake van een mooi stukje architectuur wat ik dan weer in zwart wit het mooist uit vind komen.
Nu zijn deze trappen niet altijd zo eenvoudig te vinden. Achter gevels van huizen en bedrijfspanden, blijken vaak de mooiste van dit soort trappen verscholen te liggen.
Je moet het dan alleen wel weten. En dus ben je blij als je een tip van iemand anders krijgt waar je weer zo’n trap kunt vinden.
Andere trappen zijn makkelijker toegankelijk omdat ze in een museum, hotel of restaurant te vinden zijn.

Zo toog ik laatst eens naar Utrecht, om daar een aantal spiraaltrappen te zoeken en te fotograferen.
In de binnenstad vind je gelijk al een mooie trap in restaurant kasteel Oudaen aan de Oude Gracht.
Na even vriendelijk vragen mocht ik het trappenhuis in om deze trap te fotograferen.
Het leuke aan spiraaltrappen, vind ik, dat ze van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven, vaak fotogeniek zijn.
Dat bewijzen onderstaande foto’s maar weer eens!

 

kasteel oudaen utrecht omlaagkasteel oudaen utrecht omhoog

 

 

 

 

 

 

 

 

Een eindje verder op de Oude Gracht zit hotel Apollo. Ook hier kom je met vriendelijk vragen een heel eind en zo beklom ik eerst alle trappen om ze vervolgens van boven naar beneden weer te fotograferen. De mensen die je daarbij onderweg tegen komt, zie je zich afvragen wat die vrouw met dat fototoestel daar moet! Maar ik ben daarna weer heel gelukkig met de volgende foto voor mijn trappenverzameling.

 

hotel apollo

Daarna heb ik nog even de bus genomen naar Rijnsweerd, om na een tip van iemand, de onderstaande trap te fotograferen!
Dat kostte nog de meeste moeite. Ik ben het bedrijfspand binnen gelopen, maar kon in eerste instantie de trap niet vinden en ik zag ook niemand aan wie ik het kon vragen.
Eindelijk kwam er iemand aanlopen, die mij de trap liet zien, maar me aanraadde om met de lift te gaan, aangezien er 13 verdiepingen waren.
Boven aangekomen met de lift, zat er nog een bedrijfsruimte tussen mij en de trap, waarvan de deur helaas op slot zat. Dus toen even met de lift 2 verdiepingen lager om het daar te proberen. En ja hoor, daar stond ergens een deur open zodat ik naar de trap kon, waar ik deze foto , omlaag de diepte in heb genomen.

 

de pyth 01

Vervolgens was het niet zo vermoeiend om met de trap weer naar benden te gaan zodat ik ook nog even een foto van beneden naar boven kon maken.

 

de pyth 02

Eén probleempje echter, eenmaal beneden aangekomen zat er weer een deur tussen mij in het trapgat en de ruimte daarachter waar ik doorheen moest naar de uitgang. En deze deur zat op slot!!
Gelukkig zag ik in de verte de persoon die mij eerder de trap had laten zien en na enig bonzen op het raam wist ik zijn aandacht te trekken, zodat hij mij kon bevrijden uit het trapgat.

Al met al moet je er soms wat voor over hebben, maar ik kwam weer voldaan thuis na een dagje trappen fotograferen!

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.