Spelen met licht

Het woord “fotografie” komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent “schrijven met licht”. En dat is eigenlijk precies wat je aan het doen bent, als je fotografeert.

Je hebt te maken met allemaal soorten licht zoals hard licht van de zon, zacht of diffuus licht (bijvoorbeeld van grote lichtbronnen, op een bewolkte dag of bij mist), en je hebt te maken met licht van verschillende kanten. Zo kan je tegen bijv. de zon in fotograferen, dan heb je te maken met tegenlicht. Het licht kan juist ook op je onderwerp vallen en het licht kan nog van opzij komen. Dan spreken we van strijklicht.

Als ik foto’s ga maken in de natuur, heb ik eigenlijk een hekel aan hard licht. Er vallen harde schaduwen, de kleuren worden fletser. Dit is vooral midden op de dag het geval, je kunt dan beter ’s morgens vroeg gaan fotograferen of tegen de avond.

Maar ga ik juist voor architectuurfoto’s op pad, dan ben ik juist blij met dat harde licht en harde schaduwen. Dan kan je juist meer grafische foto’s maken.
Voor onderstaande foto’s van het WTC in Almere, heb ik juist gebruik gemaakt van het harde zonlicht. Door te belichten op het zonlicht dat op de metalen delen viel, vielen de gedeelten die al in de schaduw lagen, nog meer in het donker weg. Zo ontstond er een heel grafisch beeld van het gebouw met zijn vele ramen.

 

wtc almere 02wtc almere 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande foto is ook gemaakt in Almere, midden in een druk winkelcentrum. Vanuit de parkeergarage onder de grond liepen deze roltrappen omhoog tot op straatniveau. Hier omheen waren ze met een andere roltrap aan het werk, die lag helemaal open. Rondom deze roltrap zag het er eigenlijk heel rommelig uit. Maar door weer te belichten op het zonlicht op de roltrap (waar ook nog iemand op het juiste moment op de juiste plek ging lopen), heb ik de omgeving die toch al in de schaduw lag, nog donkerder weten te krijgen. En niemand die nu nog ziet dat het er een puinhoop was.

almere centrum op zoek naar het licht

Op het prachtige station van Haarlem zag ik een mooie baan zonlicht over het perron lopen. Ik heb gewacht tot er iemand langs kwam lopen en afgedrukt op het moment dat de vrouw in het zonlicht liep. Het gaf mij een gevoel van eenzaamheid en verlatenheid. Hoewel het verder ook nog druk was op het perron, vallen de meesten mensen weg tegen de donkere omgeving. Daardoor lijkt het er veel minder druk dan het in werkelijkheid was.

 

haarlem station

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.