Series

De laatste tijd ben ik enige tijd bezig geweest met het maken van series. Zoals misschien al duidelijk is, ben ik een groot liefhebber van het fotograferen van (moderne) architectuur. Naast het maken van “losse” foto’s, heb ik mezelf tot doel gesteld ook een paar series te maken, met foto’s die verband houden met elkaar. Daarvoor had ik wel een thema nodig en dat werd: vorm versus inhoud. Hoe heeft de architect de vorm mee laten spelen bij de functie en de inhoud van het gebouw.

En zo ben ik begonnen met het fotograferen van de bibliotheek van de Technische Universiteit van Delft, ontworpen door de architect Francine Houben. Zij vergelijkt de rol van bibliotheken met de rol van kathedralen vroeger. Mensen gingen naar een kathedraal om te bidden, maar ook om een hogere werkelijkheid te beleven. Francine Houben vindt een bibliotheek ook meer dan alleen een huis voor boeken. Ze noemt bibliotheken de kathedralen van onze tijd. Mensen komen er samen op zoek naar kennis, ontwikkeling en ontmoeting.

De bibliotheek heeft een schuin dak van het maaiveld naar boven toe, bedekt met gras. Het grasveld is aan één punt opgetild en ondersteund door kolommen. De kegel staat symbool voor techniek.

bieb TU Delft 01-2

Er is gebruik gemaakt van veel glas voor het licht en om de verbinding tussen binnen en buiten weer te geven.

bieb TU Delft 03-2bieb TU Delft 08-2

bieb TU Delft 07-2

Binnen in de hal kijk je naar boven de kegel in. De kegel is omringd door 4 verdiepingen, ruimtes om te studeren. Vanuit de kegel loop je de ruimte onder de grasmat in, waar je wanden met boeken vindt. Ook hier weer veel glas en licht. Francine Houben heeft de ruimtes zo vormgegeven dat ze verschillende functies kunnen vervullen met allerlei verschillende activiteiten.

bieb TU Delft 05-2bieb TU Delft 06-2

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.