11 mooie trappen om te fotograferen

Houden jullie ook van (moderne) architectuur en vinden jullie het, net als ik, ook leuk om mooie trappen te fotograferen? Dan heb ik hier een aantal trappen die je beslist moet fotograferen als je in de gelegenheid bent.

Meermanno museum in Den Haag
Ik fotografeer graag in musea. De suppoosten staan wel vaak raar te kijken als ik meer in het trappenhuis rond blijf hangen in plaats van het museum door te gaan.
De eigenaar van dit museum vond het echter heel erg leuk en gaf mij zelfs nog meer tips voor het fotograferen van mooie plekken.

architectuurfotografie meermanno museum den haagarchitectuurfotografie meermanno museum den haag trap omhoog

 

 

 

 

 

 

Ministerie van Economische zaken in Den Haag
Je komt natuurlijk niet zomaar binnen bij een ministerie, dus onthoud de volgende tip!
Ieder jaar, een zaterdag in juni, is de Dag van de Architectuur. In tal van steden kun je je (meestal gratis) inschrijven voor allerlei rondleidingen in interessante gebouwen.
Ik heb me onlangs ingeschreven voor een rondleiding bij het ministerie van Economische Zaken. De rondleiding is niet alleen op fotografen gericht, maar meestal wil de gids je wel even de gelegenheid geven om foto’s te maken.
Ondertussen doe je dan ook nog wat kennis op.

dag van de architectuur spiraaltrap ministerie economische zaken 1dag van de architectuur spiraaltrap ministerie economische zaken 2

 

 

 

 

 

 

 

 

dag van de architectuur spiraaltrap min. ec.zaken 4dag van de architectuur spiraaltrap min. ec.zaken 3

 

 

 

 

 

 

Utrechts archief in Utrecht
Het Utrechts Archief is vrij toegankelijk. In de hal bij de trap op weg naar boven kom je dit fantastische trappenhuis tegen. Niemand die raar op kijkt als je daar gaat staan fotograferen. Ik was er alleen op een open dag en toen heb ik nog lang moeten wachten voordat het me lukte geen personen op de trap mee te fotograferen.

architectuurfotografie utrechts archief

 

De Uithof in Utrecht
De Uithof in Utrecht staat bekend om zijn faculteitsgebouwen. Duizenden studenten lopen hier dagelijks rond op weg naar hun studie.
Een aantal van die gebouwen zijn van binnen zeer de moeite waard om te fotograferen, zoals onderstaand het Viktor J. Koningsberger gebouw.
Voor de zekerheid vroeg ik binnen toestemming om er te mogen fotograferen, en tot mijn verbazing was dat eigenlijk nergens echt een probleem.

architectuurfotografie Viktor J. Koningsbergergebouw Utrechtarchitectuurfotografie Viktor J. Koningsbergergebouw Utrecht 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Nelle fabriek in Rotterdam
In de Van Nelle fabriek zijn regelmatig rondleidingen. Een uurtje met een gids mee, levert mooie foto’s op, zo ook van deze spiraaltrap. De rondleidingen zijn er gedurende het hele jaar wel een paar keer, maar zeker ook op de Dag van de Architectuur. Dan is deze locatie vaak te combineren met een aantal locaties elders in de stad.

architectuurfotografie van nelle traparchitectuurfotografie van nelle draai trap

 

 

 

 

 

 

 

 

Universiteitsbibliotheek Leuven
Een klein stukje de grens over, in Leuven België, mag je ,als je stil bent, de universiteitsbibliotheek bezoeken. Ook hier weer een mooi trappenhuis. Over de leuning hangend maakte ik daar deze foto.

architectuurfotografie en straatfotografie universiteitsbibliotheek Leuven

 

Diverse treinstations in Nederland
Vergeet ook niet om eens goed rond te kijken op een aantal stations in Nederland. Neem bijvoorbeeld het station in Arnhem. In combinatie met schaduwpartijen en een enkele stations ganger kwam ik tot deze foto’s.

straatfotografie station arnhemarchitectuurfotografie station arnhem 2

 

 

 

 

 

 

Gemeentemuseum in Den Haag
De trap in dit museum is al vele malen op de foto gezet. Het kan heel minimalistisch. Op deze foto heb ik wel veel commentaar gehad, variërend van “fantastisch” tot “helemaal niets”. Ieder zijn eigen mening. Ik houd van het minimalistische, maar met een persoon erop zou dit ook nog steeds een mooie foto zijn.

architectuur-gemeentemuseum-den haag

 

Escher museum in Den Haag
Ook hier was ik alleen in het trappenhuis te vinden. De kunst aan de muren heb ik in het voorbij gaan wel even meegenomen, maar op deze dag ging het me vooral om de trap.

architectuur trap hal escher museum.02

Dordrechts museum
In dit museum vroeg een suppoost wel even waarom ik vooral de trappen fotografeerde en niet de kunst aan de muren. Ze vond me wel een beetje opvallen. Toen ik haar over mijn passie voor trappen vertelde en op het schermpje van de camera mijn al gemaakte foto’s liet zien, was het helemaal goed. Ze dacht zelfs met me mee en wees me nog wat andere plekken in het gebouw.

architectuur-trap-museum-dordrechtarchitectuur-perspectief-museum-dordrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaticaanmuseum in Rome
En voor wie Nederland uiteindelijk te klein is geworden, is het Vaticaanmuseum in Rome echt een aanrader. Na geschiedenis en cultuur opgesnoven te hebben, is een bezoekje aan de trappenhuizen nog de moeite waard.

architectuurfotografie trap vaticaanmuseum rome 4architectuurfotografie trap vaticaanmuseum rome 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik hoop jullie met dit artikel genoeg inspiratie gegeven te hebben. Hebben jullie nog aanvullingen, schroom dan niet ze hieronder in een reactie met ons te delen!

8 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Renate, dit is een mooie reeks met indrukwekkend foto’s. Vaak lopen wij er langs zonder echt te kijken

Beantwoorden

Dank je wel, Rice! Ik hoop mensen zo weer wat inspiratie gegeven te hebben.

Beantwoorden

Leuk artikel met fijne tips! Ben wel benieuwd, Gebruik je een groothoeklens voor de trappen?

Groet, Astrid

Beantwoorden

Hallo Astrid,
Ik gebruik tot nu toe voor de meeste van mijn foto’s de Tamron 18 – 270 mm. Uitbreiding van objectieven staat nog wel op de planning!

Beantwoorden

Okee dat is een handige lens. Prachtige foto’s trouwens, ik hou hier erg van. Ben pas bij de botanische tuin in Utrecht en dus bij de faculteit gebouwen geweest. Daar kijk ik nu opeens heel anders tegenaan 🙂 Hele goede reden om terug te gaan en de tuin (macrofotografie) en de Uithof (straat en architect fotografie) eens te gaan combineren.

Beantwoorden

Prima combinatie. Ik heb destijds de tuinen overgeslagen omdat het die hele dag regende. De tuinen staan binnenkort ook op mijn programma.

Beantwoorden
Charelle Roeda
22 januari 2023 11:59

Hey mooie platen en uitleg. Wat ook een mooie trap is, is in Aachen Mercure Hotel Am Dom en in Antwerpen Den Bell. Have fun!

Beantwoorden

Ik heb Den Bell nog steeds op mijn lijstje staan. Ooit door corona toen niet doorgegaan, dus daar wil ik nog eens heen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.