7 tips voor het maken van goede nachtfoto’s

nachtfotografie den haag

Nachtfotografie lijkt niet zo moeilijk. Toch komen er nog wel wat dingen bij kijken. Hieronder vind je een aantal tips voor het maken van goede nachtfoto’s!

 1. gebruik een statief, je krijgt te maken met lange sluitertijden. Daarbij kun je niet meer uit de hand fotograferen. Iedere beweging van de camera leidt namelijk tot onscherpe foto’s.
 2. gebruik een afstandsbediening. Door het indrukken van de ontspanknop veroorzaak je namelijk ook beweging.
 3. zet de beeldstabilisatie uit, wanneer je vanaf statief fotografeert. Als de beeldstabilisatie namelijk gaat corrigeren terwijl de camera stilstaat, krijg je onscherpe foto’s.
 4. zet de witbalans op gloeilamp of op automatisch.
 5. als het niet lukt om met de automatische focus scherp te stellen, moet je overstappen op manueel scherpstellen. Dit lukt het beste via live view, als je camera daarover beschikt. Op het schermpje kun je zelfs verder inzoomen om te kunnen zien of je onderwerp scherp is of niet.
 6. als je met langere sluitertijden dan 30 seconden wilt werken, kun je in de manuele stand de sluitertijd op Bulb zetten. Dit houdt in dat je zelf de lengte van de sluitertijd bepaalt. Gedurende het maken van de foto, houd je de ontspanknop ingedrukt (vanwege de beweging dus met een afstandsbediening) waarbij je met bijv. je horloge meetelt hoelang de sluitertijd moet zijn.
 7. zet je ISO zo laag mogelijk (op 100 wanneer je vanaf statief fotografeert), dit om ruis in de donkere delen te voorkomen.

nachtfotografie spuiplein den haag

Daarnaast kun je nog gebruik maken van allerlei effecten:

 • Als een auto voor je langs rijdt kun je de lichten van de auto als strepen op de foto krijgen. Hoe langer je sluitertijd is, hoe langer de strepen worden.
 • Om straatverlichting heen, kun je stervorming creëren door een klein diafragma te kiezen (vanaf f/11). Hoe kleiner het diafragma, hoe groter de stervorming.
 • Bij lange sluitertijden is water niet meer als golfjes weer te geven. Hoe langer de sluitertijd, hoe gladder het water lijkt. Voordeel is, dat reflecties in glad water heel mooi uitkomen.
 • als je met lange sluitertijden fotografeert in het uur nadat de zon is ondergegaan, krijg je een prachtige blauwe lucht.
 • fotograferen bij regen geeft ook mooie reflecties van de verlichting in plassen en natte straten.

nachtfotografie hofvijver den haag

 

2 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Ingrid van Gulick
16 januari 2016 12:33

Is het nodig bij een iso van 100 ook de ruisonderdrukking uit te zetten bij nachtfotografie, of alleen de steady shot op uit?

Beantwoorden

Hallo Ingrid,

Ik heb de ruisonderdrukking in mijn camera altijd uit staan, dus ook bij een ISO van 100. Bij ruisonderdrukking die aan staat, duurt het vrij lang voordat de foto is weggeschreven op de geheugenkaart, waardoor je weer vrij lang moet wachten voordat je een volgende foto kunt maken.
Bovendien fotografeer ik altijd in RAW.
Bij het fotograferen in RAW wordt de ruis in de camera nog niet onderdrukt. De eventuele aanwezige ruis verminder ik altijd pas bij het nabewerken. In Lightroom is daar een apart schuifje voor.
Bij fotograferen vanaf statief moet de beeldstabilisatie altijd uit.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.