Vermeer in een modern jasje

Hoe leuk is dat?
Voor de opleiding “natuurlijk licht”, kregen wij de opdracht een schilderij van Johannes Vermeer te fotograferen, volgens je eigen visie.
Omdat ik alleen “het meisje met de parel” kende, moest ik me eerst eens verdiepen in de schilderijen die Vermeer gemaakt had.
Mijn oog viel gelijk op 2 schilderijen die enigszins op elkaar leken: “het brieflezende meisje bij het venster” en “de brieflezende vrouw in het blauw.”

Waarschijnlijk heeft het meisje van het ene schilderij later ook model gestaan voor de vrouw op het andere schilderij.
Ik wilde een combinatie van deze 2 schilderijen gebruiken voor mijn foto.
Eerst ging ik naar het Vermeercentrum in Delft om beide schilderijen (eigenlijk replica’s) te bekijken.
Daarna moest er een plan komen.

Al gauw had ik het idee om er een hedendaags tintje aan te geven. Tegenwoordig worden er nog maar weinig brieven geschreven en gelezen. We brengen de dag grotendeels whattsappend en snapchattend met onze mobieltjes door.
Een model was gauw gevonden, buurmeisje Chémene vraagt zelf vaak of ze nog model mag staan.

Nu nog een geschikte locatie vinden. Hoewel de foto een moderne interpretatie van het schilderij moest worden, wilde ik de foto toch maken tegen een oude achtergrond. Mijn voorkeur ging uit naar hoge ramen met vitrage ervoor en oude, zware gordijnen.
Ik vond dit in het museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht, een authentiek ingericht woonhuismuseum van een patriciërswoning uit de 19e eeuw. Eerst ging ik er vooraf een bezoekje brengen om vast wat plekken uit te kiezen waar ik de foto of foto’s zou kunnen maken.

Een week later was het zover. Toen kon de fotoshoot plaatsvinden. Gelukkig kreeg ik alle medewerking van de beheerder van het museum en mocht ik er foto’s maken met het buurmeisje.

En ik moet zeggen dat ik ontzettend blij ben met het resultaat.
De eerste 2 foto’s heb ik ingeleverd voor de huiswerkopdracht, de laatste foto zou nog een andere uitwerking van de opdracht kunnen zijn, namelijk het bijbellezend meisje.

Bij alle foto’s is gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht dat door de hoge ramen met vitrage naar binnen viel.

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.