druppelfotografie

Sinds een tijdje zie ik een nieuwe soort fotografie op social media langskomen: druppelfotografie. Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet. Er is wel vaker geprobeerd om druppels water uit de kraan zo scherp mogelijk te fotograferen.

De laatste tijd echter zie je allerlei verschillende soorten foto’s van druppels langskomen, van gekleurde druppels tot gekleurde achtergronden, tot allerlei verschillende vormen druppels.
Daar wilde ik het mijne van weten, dus heb ik een workshop druppelfotografie gevolgd. Zie hieronder al één van mijn resultaten. (als je op de foto klikt, zie je hem groter!)

druppelfotografie 2

Ik moet zeggen: simpel is het niet, maar het werkt rustgevend en verslavend! Er is echter wel heel wat technisch inzicht voor nodig voor het maken van zo’n foto en vooral voor het maken van een stellage waarin alle benodigde apparatuur past.
Je hebt bijvoorbeeld een ophangsysteem nodig waar je een omgekeerde fles met kraantje of een infuuszakje op kunt hangen.
Je moet de snelheid instellen waarmee de druppels in een bakje vallen, je hebt flitsers nodig, gekleurde filters, je fototoestel en een statief.

Ik ben een heerlijk dagje bezig geweest met het fotograferen van druppels. Je leert te kijken naar de vorm van de druppels en daardoor in te schatten of je eerder of later moet afdrukken voor de beste foto. Je leert zien wanneer de druppel nog onderweg is naar beneden of door de spanning in het water alweer omhoog geworpen wordt. Wanneer de zuil water op zijn hoogst is, laat bovenin een waterdruppel los van de zuil.

druppelfotografie 7
Je kunt nog spelen met allerlei verschillende filters voor de flitsers, waardoor de kleuren iedere keer veranderen.

druppelfotografie 11
Als de druppel nog op weg is naar beneden en net het water raakt, krijg je de vorm van een kroontje.

druppelfotografie 6
Met een technisch apparaat en bijbehorende software op de computer kun je meerdere druppels na elkaar laten vallen, je kunt daarbij de grootte van iedere afzonderlijke druppel instellen en je kunt laten uitrekenen op welk moment de tweede druppel naar beneden moet vallen om te botsen met de eerste druppel die alweer uit het water omhoog komt. Door de botsing krijg je het volgende effect (het water is gekleurd met blauwe waterverf).

druppelfotografie 3
Ik heb nu de smaak te pakken en ga zelf ook eens proberen al het materiaal te verzamelen om thuis eens verder te kunnen gaan met druppelfotografie.

Geniet ondertussen nog even van de rest van de foto’s die ik tijdens de workshop gemaakt heb!

druppelfotografie paarsdruppelfotografie 9

 

 

 

 

 

druppelfotografie 10druppelfotografie 4

 

 

 

 

 

 

druppelfotografie geeldruppelfotografie 8

 

 

 

 

 

 

 

 

druppelfotografie 5

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.